‘Arm Vlaanderen’ verschijnt bij ‘La terre promise’. Klassieker van Auguste De Winne voor het eerst sinds 100 jaar opnieuw beschikbaar in het Frans

LATERREPROMISEdoor_arm_vlaanderen

 ‘La terre promise’ propose en annexe des extraits choisis du classique ‘À travers les Flandres’/’Door arm Vlaanderen’  d’Auguste De Winne, introuvable en français depuis 1902.

De vertaling van ‘Arm ‘Wallonië’ wekt ook Auguste De Winne weer tot leven in franstalig België.

 Voor het eerst sinds zijn verschijnen in 1902 wordt  ‘A travers les Flandres’/Door arm Vlaanderen’ opnieuw uitgegeven in het Frans, dit keer in eenzelfde band met  het zusterboek ‘La terre promise’.

 ‘A travers les Flandres’/Door arm Vlaanderen’ is één van de ware klassiekers van de Belgische journalistiek, een reportageboek dat  honderd jaar later alleen maar relevanter geworden is. In ‘Arm Wallonië’ heb ik het boek gebruikt als een historisch spiegeltje dat de wrede ironie van de Belgische geschiedenis toont. Ongeveer 500.000 Vlamingen ontvluchtten ooit het arm Vlaanderen van De Winne richting  Wallonië. Aan het eind van hun leven zijn de oude socio-economische verhoudingen in België op hun kop gezet. Vlaanderen is één van de rijkste regio’s ter wereld geworden. En uitgerekend in de Waalse steden en streken waar zoveel Vlaamse economische vluchtelingen een nieuw leven zochten, blijven de harde tijden duren.