Arm Wallonië

‘Arm Wallonië is geen belgicistisch boek, geen nostalgisch zwijmelen bij het unitaire België. Het gaat over macro-economie en micro-geschiedenis, het is een tocht en een afdaling, Het is een sociaal, humaan, begripvol en, ja, wijs boek. Het is spannend en onthutsend. Het is dieptriest en bevlogen. Het brengt inzicht en vermijdt alwetendheid.’

David van Reybrouck, fragment rede M.J. Brusse-prijs voor het Journalistieke Boek.

armwallonie

 1903 is het jaar van ‘Door Arm Vlaanderen’, het klassiek geworden reportageboek van de socialistische journalist Auguste De Winne. ‘Door Arm Vlaanderen’ leest als een helletocht door een stervend Vlaanderen. De bevolking kreunt onder armoede, hongersnood, analfabetisme en uitbuiting.

 Een eeuw later reist Pascal Verbeken door het Wallonië waarheen honderdduizenden vanuit  arm Vlaanderen  migreerden. De route loopt over de oude industriële as van de Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing en Luik.

Het oude België, waarvan het economisch zwaartepunt in Wallonië lag, bestaat niet meer. Vlaanderen is één van de rijkste streken van Europa geworden. Het is zijn schamele verleden en migratiegeschiedenis vergeten. Voor de Waalse industriële regio’ s waren de voorbije decennia meedogenloos.  De grote agglomeraties kampen met de hoogste werkloosheidscijfers van Noord-Europa. Wat is er gebeurd met het beloofde land Wallonië dat ooit de derde industriële macht ter wereld was, een symbool van moderniteit en visionair ondernemerschap?

In ‘Arm Wallonië’ ontmoet Pascal Verbeken tientallen Walen – vaak van Vlaamse afkomst – wier Kleine Verhaal onlosmakelijk verbonden is met de Grote Geschiedenis van Wallonië, van Vlaanderen, van België.  Allen schilderen ze mee aan het portret van een streek die haar verloren trots probeert terug te vinden. Intussen verdampt België op de achtergrond.

Nieuwe cover 7de druk, 2014.

Arm Wallonië2014