VOYAGES VERBEKEN

GRAND CENTRAL BELGE IN CHARLEROI -MARCHIENNE 2-zw.w- (c) TIM DIRVEN

Op verzoek begeleid ik verkenningen van industrieel Wallonië, de wereld van  ,Arm Wallonië’, ,Grand Central Belge’ en ,Duistere wegen’. Een mengeling van verhalengeschiedenis, cultuur en curiosa. Er zijn wandelingen door  industrielandschappen, beklimmingen van steenkoolbergen en bezoeken van musea (bijv. Musée de la Photographie van Charleroi, Bois du Luc in La Louvière of Le Grand Hornu in de Borinage).  Daarbij is het kleine verhaal van een treinperron, een kanaal, een metrostation, een fabrieksruïne, een voetbalveld, een kerkhof of een maison du peuple even belangrijk als de Grote Geschiedenis die er achter schuil gaat.

 Het parcours leidt langs de laatste plekken die nog laten zien dat rusty old Belgium tot de Eerste Wereldoorlog een industriële gigant was. Vaak zijn het bastions van de Vlaamse immigratie in Wallonië. Dankzij goede contacten met eigenaars van gebouwen en sites kom je op plekken die normaal ontoegankelijk zijn voor bezoekers.
Het programma wordt naar wens en fysieke mogelijkheden samengesteld voor lezers, verenigingen, vrienden, collega’s etc. Verplaatsing met bus (zelf te organiseren) of autokaravaan.

Duur: dagvullend (+-10 tot 18u.).

Bestemmingen zijn:

  • Charleroi
  • La Louvière
  • Luik/Seraing
  • Borinage
  • Brussel (Kuregem/Molenbeek)

Info: pascal.verbeken@gmail.com

4140cirque

(c) Pierre-Yves Dallenogare