VOYAGES VERBEKEN

GRAND CENTRAL BELGE IN CHARLEROI -MARCHIENNE 2-zw.w- (c) TIM DIRVEN

 Ik begeleid verkenningen van industrieel Wallonië, de wereld van  ,Arm Wallonië’, ,Grand Central Belge’ en ‘Duistere wegen’. Een mengeling van verhalengeschiedenis, cultuur en curiosa. Er zijn wandelingen door  industrielandschappen, beklimmingen van steenkoolbergen en bezoeken van musea (bijv. Musée de la Photographie van Charleroi, Bois du Luc in La Louvière of Le Grand Hornu in de Borinage).  Daarbij is het kleine verhaal van een treinstation, een kanaal, een fabrieksruïne, een voetbalveld, een kerkhof of een maison du peuple even belangrijk als de Grote Stadsgeschiedenis.

 Het parcours leidt langs de laatste plekken die nog laten zien dat rusty old Belgium tot de Eerste Wereldoorlog een industriële gigant was. Vaak zijn het bastions van de Vlaamse immigratie in Wallonië. Dankzij goede contacten met eigenaars van gebouwen en sites kom je op plekken die anders ontoegankelijk zijn voor bezoekers.
Het programma wordt naar wens en fysieke mogelijkheden samengesteld voor lezers, verenigingen, vrienden, collega’s etc. Verplaatsing met bus (zelf te organiseren) of autokaravaan.

Sinds het verschijnen van ,Brutopia’ is ook Brussel een bestemming. Te voet te ontdekken. In een halve of een hele dag. 

Duur: dagvullend (+-10 tot 17u.).

  • Charleroi
  • La Louvière/Borinage
  • Brussel (Europese wijk, Marollen, Zuidwijk, Kuregem)

Meer info: pascal.verbeken@gmail.com

4140cirque

(c) Pierre-Yves Dallenogare