Kritieken & Pers

Grand Central Belge was  het enige non-fictieboek op de ‘tiplijst’ van de AKO Literatuurprijs en stond op de shortlist van de VPRO Bob den Uyl-Prijs voor het Beste Reisboek. 

‘Grand Central Belge is een prachtig boek met opvallend weinig nostalgie .’  (Stijn Tormans, Knack)

Eenmaal in z’n leven moet een man een lange wandeling maken, schrijft Pascal Verbeken. Alleen. Met als enige gezelschap zijn gedachten. En eenmaal per jaar moet een man Pascal Verbeken spelen. De taalgrens oversteken. De waan van de dag of de week achter zich laten.’ (Ruud Goossens, edito De Standaard Weekblad)

‘Een integer en levendig verslag van een reis door een zorgelijk land in een zorgelijke tijd.’ (Marc Reynebeau geeft vijf sterren in De Standaard der Letteren)

 ‘Ik geniet erg van Grand Central Belge. Ik houd van het land dat Pascal Verbeken beschrijft en van de manier waarop hij dat doet. De onmetelijkheid van het bestaan gevangen in het ogenschijnlijk onbetekenende. Heel fijn.’  (Rick de Leeuw, Facebook)

‘Ik weet welk boek in mijn eindejaarslijstje zal staan’ (Filip Rogiers, De Standaard)

‘Verbeken is een chroniqeur van Wallonië, van de geschiedenis van dit landsdeel, van zijn verhouding met Vlaanderen, van zijn verdriet en ook van zijn pracht.’ (Marcel ten Hooven, De Groene Amsterdammer)

‘Verbeken brengt geen gemakkelijk of vooringenomen verhaal. En het zijn de inwoners van België die het verhaal van hun land vertellen: persoonlijk en klein, maar daardoor niet minder veelzeggend dan een historische of politieke analyse.’ (Petra de Koning, NRC Handelsblad)

 ‘Verbeken blijkt een begenadigd (geschiedenis)schrijver die het tijdperk van de great expectations tot leven brengt. Vier sterren.’, (Leen Vervaeke,  de Volkskrant)  

‘Een heerlijk spoorwandelboek dat je als leunstoelwandelaar ademloos uitleest.’  (Vladimir Marx, Wandelkrant.nl)

In de eindejaarslijstjes: beste boek van 2013 volgens Walter Van den Broeck (De Morgen), Peter Van den Eede (De Morgen), Eric Bracke (De Morgen), Gaea Schoeters (De Standaard), Herman Vanmolle (Humo).